Prikkelpracht

Zwangerschapscursus “Van diagnose tot bevalling”

20170523_162903

Als je te horen krijgt dat er met je ongeboren kindje iets ernstigs aan de hand is, dan staat je wereld op zijn kop. Hoe ga je daar mee om? Hoe ga je om met de verschillen tussen partners? Hoe bereid je je voor op een bevalling in het ziekenhuis en waarschijnlijk ook een kraamtijd in het ziekenhuis? Welke dingen moet je regelen? Hoe vertel je het aan mensen? Hoe ga je om met mensen die het niet snappen? He vertel je het je eventuele andere kind(eren)? Hoe geniet je toch van de zwangerschap naast alle zorgen en onzekerheden?

Om je daar handvatten bij te geven is deze zwangerschapscursus ontwikkeld. Je kunt de cursus zowel in groepsverband doen (bij voldoende aanmeldingen), maar ook individueel, samen met je partner.

 

Wat is het? En wat is het niet?
4 bijeenkomsten van 2 uur die in het teken staan van hoe ga je om met het nieuws dat er bij je ongeboren kindje een aandoening is gevonden en hoe bereid je je (samen) voor op de bevalling. Indien gewenst kan er een bijeenkomst ná de bevalling afgesproken worden. De bijeenkomsten vinden elke 2 weken plaats.

De cursus is niet bedoeld ter vervanging van een “normale” zwangerschapscursus die je voorbereidt op de bevalling. De cursus is te volgen als extra naast bijvoorbeeld zwangerschapsgym, zwangerschapsyoga of hypnobirthing.

Voor verdere zwangerschapsbegeleiding kun je bijvoorbeeld terecht bij Yoga Studio Nieuwegein van Annet Koenders, Puur Zwanger (hypnobirthing) van Gaby van Mierle of De Zwangere Zaak in Utrecht. Prikkelpracht heeft met hen goede contacten en ervaringen.

Wat gaan we doen?
We besteden aandacht aan alle emoties die er komen kijken als blijkt dat er iets met je kindje aan de hand is. Wat doet dat met jou en met jullie? Kunnen jullie er samen over praten? Hoe reageert je omgeving? Hoe kun je je voorbereiden, zowel praktisch als mentaal? Dit doen we aan de hand van oefeningen. Je praat met elkaar en als je de cursus in een groep doet, praat je ook met andere vaders en moeders die in hetzelfde schuitje zitten. Er is ruimte om vragen te stellen, ervaringen uit te wisselen met anderen en je krijgt informatie over zaken waar je allemaal aan moet denken.
Voor wie?
ouders bij wie tijdens de zwangerschap een aandoening is gevonden bij hun ongeboren baby en die ondersteuning kunnen gebruiken bij het verwerken van dit nieuws en bij het mentaal en praktisch voorbereiden op de bevalling.

Start cursus tussen ongeveer 25 en 29 weken zwangerschap.

Wat kost de groepscursus?
De kosten zijn 250 euro per koppel voor 4 bijeenkomsten.

Heb je geen partner en wil je wel meedoen? Neem dan contact op voor de mogelijkheden. We kunnen dan kijken of je (tegen een gereduceerd tarief) wilt aansluiten in een groep of dat een individueel traject beter bij je zou passen.

Per groep bekijken we of er een terugkombijeenkomst gewenst is. Het kan erg fijn zijn om elkaar weer te zien en te bespreken hoe je alles beleefd hebt. De kosten hiervoor bedragen 40 euro per stel.

Uiteraard zitten de materiaalkosten en koffie/thee bij de kosten inbegrepen

Individuele cursus
Misschien heb je geen zin in lotgenotencontact, maar kun je wel een stuk ondersteuning samen gebruiken. Dan kun je de cursus ook samen doen zonder groep. Dan passen we de inhoud volledig aan jullie situatie aan. Je krijgt handvatten om deze intensieve periode als team door te komen. Bijkomend voordeel is dat we de data gezamenlijk afspreken èn dat ik deze cursus ook bij jullie thuis kan komen geven. Ideaal als je nog andere kinderen hebt of als je vanwege je zwangerschap niet meer zo mobiel bent.
Wat kost de individuele cursus?
De kosten bedragen 250 euro per stel voor 4 bijeenkomsten + reiskosten (buiten Nieuwegein)

Wil je nog een sessie na de bevalling om alles nog eens door te spreken, je ervaringen te delen en even stoom af te blazen? Om te kijken hoe jullie er nu voor staan? Deze sessie kost 40 euro per stel (+ reiskosten buiten Nieuwegein) en dan kom ik hiervoor nog een keer bij jullie langs!

Een individueel (uitgebreider) coachingstraject behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Ervaringen
Veel aanstaande papa’s beginnen wat aarzelend en sceptisch aan de cursus. Ze zijn de eersten om na afloop van de cursus aan te geven dat ze er hun twijfels bij hadden, maar dat ze ontzettend blij zijn. Het idee schrok hen af om te praten, over hun gevoelens, om te luisteren naar de “ellende” van anderen. Maar iedereen geeft na de cursus aan hoe ontzettend fijn het was om op vaste momenten even samen bezig te zijn, gestructureerd bezig te zijn met dat wat komen gaat. Om er op een andere manier over te praten. Om ècht te horen wat er in de ander omgaat, aan angsten, maar ook aan waardering. Om samen uit te spreken waarom jullie zo’n goed team zijn. En om heel praktisch tips te krijgen over die ziekenhuisperiode. Veel ouders geven meteen na de cursus al aan dat het waardevol voor ze was, maar zodra het kindje geboren is en de ziekenhuisperiode van start gaat, krijg ik vaak als reactie terug dat ze nu helemaal pas merken hoe waardevol alle handvatten zijn. In gesprek met elkaar en met hun omgeving. Wil je weten of dit bij je past? Wil je eerst met me kennismaken? Neem gerust contact met me op via 06 14 39 61 34 of info@prikkelpracht.nl
Waarom biedt het ziekenhuis geen voorbereidingscursus aan?
Heeft je ongeboren kindje een hartaandoening waaraan het snel geopereerd moet worden? En ben je onder behandeling in het WKZ? Het WKZ heeft in 2019 een pilot een zwangerschapscursus gedaan om jullie als ouder(s) voor te bereiden op de rest van de zwangerschap, de bevalling en je kraamtijd in het ziekenhuis. Deze cursus werd mogelijk gemaakt door Harteraad. Helaas kwamen er te weinig aanmeldingen binnen, waardoor de pilot moest stoppen. Lijkt jou een cursus in het ziekenhuis wel waardevol? Kaart het gerust aan bij je gynaecoloog/verloskundige/kindercardioloog. Als blijkt dat er toch veel vraag is naar ondersteuning in de vorm van een cursus, dan kan het ziekenhuis die signalen oppikken.

 

 

voorwaarden
De gezamenlijke cursus kan doorgaan bij minimaal 2 aanmeldingen, waarbij 1 stel geldt als 1 aanmelding. Als de cursus niet doorgaat, krijg je hiervan schriftelijk bericht. Als op de dag zelf blijkt dat de cursus niet door kan gaan, zal Prikkelpracht telefonisch contact opnemen (mits telefoonnummer bekend is).

Na aanmelding krijg je een ontvangstbevestiging en wordt de factuur opgestuurd. Ook ontvang je dan een intakeformulier. Na ontvangst van het intakeformulier en betaling van de factuur is je aanmelding definitief.

Aanmelding is altijd voor vier bijeenkomsten. Restitutie is niet mogelijk na het begin van de cursus, tenzij om medische redenen met de cursus gestopt moet worden. In dat laatste geval is terugbetaling bij het missen van 3 bijeenkomsten 3/4 van het bedrag, bij het missen van 2 bijeenkomsten 2/4 van het bedrag, bij het missen van 1 bijeenkomst 1/4 van het bedrag.

Prikkelpracht behoudt zich het recht voor de data van de bijeenkomst te verplaatsen. Aan de data in de agenda op de site kunnen geen rechten worden ontleend. Als je je aanmeldt voor de groepsbijeenkomsten en deze kunnen niet doorgaan vanwege te weinig inschrijvingen, dan kun je uiteraard ook besluiten om de cursus individueel (samen met je partner) te doen.