Prikkelpracht

Zwangerschap

Je bent zwanger of net bevallen! Gefeliciteerd!

Het liefst hou je je bezig met rompertjes, de babykamer, de geboortekaartjes, de naam. Wil je lekker aan het knuffelen met je baby, kijk je verliefd naar zijn of haar koppie dat het mooiste is van de hele wereld. Tuttel je lekker wat, loop je een rondje (zodra je daar toe in staat bent uiteraard).

Maar niet elke zwangerschap verloopt volgens het boekje. Want misschien wordt er tijdens de zwangerschap wel een aandoening bij je kindje gevonden. Of kom je er vlak na de bevalling achter dat er iets met je kindje aan de hand is.

Misschien heb je dit juist in een eerdere zwangerschap meegemaakt waardoor je je huidige zwangerschap als extra spannend en beladen ervaart. Heb je nu last van angsten en vind je het moeilijk om vertrouwen te hebben in je lichaam en in dit kindje. Kun je moeilijk genieten van deze zwangerschap en beleef je de zwangerschap heel dubbel.

Natuurlijk kun je bij de verloskundige terecht en zal daar (hopelijk) ruimte zijn om over je angsten te praten. Maar de tijd bij controles is maar beperkt en misschien voel je je geremd om hier uitgebreid over te praten. Vaak kun je ook bij het maatschappelijk werk in het ziekenhuis terecht als er iets is met je kindje. Maak daar vooral gebruik van als dat voor jou helpt! Maar het kan natuurlijk zijn dat je juist begeleiding buiten het ziekenhuis wilt. Of heb je bij veel ondersteuners het gevoel ‘ze weten niet hoe het is.’ Dit kan voor een drempel zorgen terwijl je juist een stukje ondersteuning misschien heel goed kunt gebruiken. En dat is jammer.

Prikkelpracht is ervaringsdeskundig als moeder van een (oudste) zoon met een aangeboren complexe aandoening die bij de 20 weken echo ontdekt is en daarna 2 “normale” zwangerschappen. Ik weet niet hoe jij je voelt, want iedereen ervaart dingen op zijn eigen manier. Wel weet ik hoe het kàn zijn als de wereld op zijn kop staat, je voor heftige keuzes komt te staan en je je soms misschien heel eenzaam voelt.

Bij Prikkelpracht kun je terecht voor individuele begeleiding zoals coaching nadat er een aandoening gevonden is bij je ongeboren of pasgeboren kindje. Of coaching tijdens een volgende zwangerschap. Prikkelpracht organiseert ook groepscursussen, zodat je andere zwangeren ontmoet die eenzelfde soort zwangerschap beleven. Deze groepscursus kun je ook samen met je partner of individueel volgen.