Voor elke jonge ouder is het soms behoorlijk zoeken naar een balans tussen werk en privé. Maar hoe zit het dan als je ouder(s) bent van een kind dat zorg(en)intensief* is? Dan zijn er op allerlei fronten meer zorgen. Misschien kost de (onzichtbare) aandoening niet eens zoveel extra dagelijkse zorg, maar levert het je wel veel zorgen op. Je moet veel regelen, de regie houden, afspraken plannen met zorgverleners, altijd overal extra informatie geven. Je maakt je zorgen over je kind en of broertjes en zusjes wel genoeg aandacht krijgen. Je staat altijd “aan”. Je moet misschien vaker verzuimen op je werk, waar je je schuldig over voelt. Je vindt je werk leuk, maar op deze manier kòst het alleen maar energie. Bovendien lijkt je omgeving, waaronder je collega’s, niet te snappen dat jij je meer zorgen maakt dan andere ouders, want “het gaat toch goed met je kind?”
Merk je dat je eigenlijk teveel ballen in de lucht houdt en dat dat je uitput?
In deze workshop gaan we heel praktisch aan de slag.
Wat gaan we doen?
- We gaan de ballen die jij allemaal in de lucht houdt eens goed bekijken.
- Welke ballen zijn dit?
- Moet jíj die allemaal wel omhoog houden of kan iemand je daarbij helpen?
- Hoe is de verdeling tussen energievreters en energiegevers?
- Wat is balans eigenlijk?
- Hoe staat het met jouw balans?
- Wat heb je nodig om de balans te herstellen of zo te houden?
- Wat zijn je verwachtingen? Van jezelf en van anderen om je heen?
De workshop bestaat uit twee bijeenkomsten. Bij de eerste bijeenkomst formuleer je een voornemen waar je mee aan de slag gaat en waar we in de tweede bijeenkomst op terugkomen.
Wat levert het je op?
Na de bijeenkomsten
heb je meer inzicht in wat jou energie kost en wat je energie geeft;
- heb je in kaart gebracht welke ballen jij allemaal in de lucht houdt en wie of wat jou daarbij kan helpen;
- heb je in beeld wat je nodig hebt om de balans terug te krijgen;
- heb je in kaart gebracht wat jij allemaal van jezelf en van anderen verwacht;
- heb je concrete voornemens geformuleerd om de balans terug te krijgen of vast te houden;
- heb je kennisgemaakt met collega’s die tegen vergelijkbare uitdagingen aan lopen.
Als moeder van een zoon met een aangeboren hartaandoening weet ik uit ervaring hoe lastig deze balans kan zijn.
Hoe kan ik deze workshop volgen?
Deze workshop wordt gegeven binnen bedrijven en organisaties.
Ben je medewerker van het St Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein? Houd het het programma van Sterk in je Werk dan in de gaten om te zien wanneer er weer een fysieke bijeenkomst plaats kan vinden. Vanwege de Corona situatie staan alle fysieke workshops on hold. Via Sterk in je Werk kun je je ook aanmelden voor de bijeenkomsten.
Ben je lid van de Patiëntenvereniging Aangeboren Hartaandoeningen? De workshop kan digitaal gevolgd worden via de PAH. In samenspraak met de PAH worden de bijeenkomsten gepland. Houd de agenda van Prikkelpracht of de agenda van de PAH in de gaten voor nieuwe data! Aanmelden voor deze workshop gaat via de PAH.
Wat leuk! Dat willen wij ook!
Wil je deze workshop ook in jouw organisatie? Neem gerust contact op voor de mogelijkheden! Eventueel ook in online variant aan te bieden aan werknemers of leden.
*zorgenintensief: met zorgenintensief bedoel ik een brede groep kinderen en daarmee dus een brede groep ouders. Dikke kans dat je bij zorgintensief denkt aan kinderen die letterlijk extra zorg nodig hebben, zoals kinderen met een meervoudige handicap of beperking. Kinderen die zichzelf niet zelf kunnen aankleden, wassen of uit bed kunnen komen. Maar ik denk specifiek ook aan kinderen waar je je èxtra zorgen over maakt. Bijvoorbeeld omdat het een onzichtbare fysieke aandoening heeft (waarmee je kind voor de buitenwereld prima kan functioneren maar waardoor er meer zorgen zijn), omdat je kind een stoornis zoals adhd/ass heeft en tegen voor andere soms onbegrijpelijke zaken aanloopt, omdat je kind tegen genderproblematiek aanloopt of omdat je kind hoogsensitief of hoogbegaafd is. Of een combinatie van zaken natuurlijk. Zorgenintensief is meer omvattend dan alleen de dagelijkse zorg. Het houdt jou als ouder zowel praktisch (veel geregel!) als mentaal veel bezig en het heeft invloed op jullie als gezin. De impact wordt vaak onderschat door de buitenwereld. En daarom is het tijd voor extra aandacht voor het gezin rondom een zorgenintensief kind!