Prikkelpracht

Webinar Hooggevoelige ouder van een zorgenintensief kind: valkuilen en kansen

In dit webinar gaan we onderzoeken wat de invloed van jouw (vermoede) hooggevoeligheid of prikkelgevoeligheid is op het feit dat je ouder bent van een zorgenintensief kind.

Ik ben zelf ouder van een kind met een aangeboren hartaandoening en van twee kinderen zonder aandoening. Alle drie zijn ze hooggevoelig en hoogbegaafd. Zelf heb ik sinds een tijdje geaccepteerd dat ik hooggevoelig ben. Eerst vond ik het maar onzin, zo’n stempeltje op mezelf. Maar sinds ik me verdiept heb in wat hooggevoeligheid eigenlijk inhoudt, zorgt het ervoor dat ik beter weet wie ik ben. Dat ik beter weet wat mijn valkuilen zijn, zeker als moeder van zorgenintensieve kinderen. En weet ik beter wat mijn kwaliteiten en kansen zijn door mijn hooggevoeligheid.  Al deze ervaringen neem ik mee in de coachingstrajecten, de workshops en in het webinar.

 

Ik moet altijd terugdenken aan de eerste jaren na de geboorte van onze oudste. In de eerste twee jaar hebben we veel tijd doorgebracht in het ziekenhuis. Daar zat ik dan, met mijn nog niet geaccepteerde hooggevoeligheid. Eerst op de kinder-IC, met nog 4 andere bedden vlak om ons heen. Constant gepiep en gepingel van monitoren. Beademingsapparatuur die piepte, een infuuspomp die een alarm gaf omdat hij bijna leeg was (en dat bleef doen tot hij bijgevuld werd). Verpleegkundigen die achter ons langs heen en weer liepen naar buurkinderen. Verpleegkundigen die controles kwamen doen, artsen die kwamen uitleggen hoe het ging. De geur van handalcohol of andere middeltjes. Daarna op de verpleegafdeling, een kamer met 4 personen. Andere kinderen die huilen (ja, ook ‘s nachts als je zelf probeert te slapen). Je eigen kind dat ‘s nachts huilt en die je zo graag wil troosten (al was het maar omdat je je nu schuldig voelt naar die andere ouders en kinderen op zaal). De geur van het warme eten dat al sinds de middag op de gang staat in de warmhoud-kar. Nou, al die prikkels krijg je toch maar mooi te verstouwen. Naast alle emoties die je hebt omdat je kind daar ziek ligt te zijn. En moe dat ik was! Gebroken nachten, zorgen om je kind. Maar ook gewoon overprikkeld.

Tijdens een ziekenhuisopname is dit bijna niet te voorkomen, je kunt er niet voor weglopen. Je kunt er wel, als je dit vooraf al weet, rekening mee houden.

In het dagelijks leven kan hooggevoeligheid ook een behoorlijk effect hebben, vooral als je je eigen hooggevoeligheid (nog) niet hebt geaccepteerd of nog niet goed weet hoe je je leven met hooggevoeligheid vorm moet geven. Dit is een proces. Dat start met acceptatie. En jezelf leren kennen. Leren voelen wat je nodig hebt. En dit leren aangeven.

Want als er met jouw kind iets aan de hand is, dan wordt er meer van je gevraagd. En juist voor een HSP is het belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Dat geldt dus extra als er nog meer van je wordt gevraagd. Want misschien moet je vaker naar een specialist en dat zet je planning onder druk. Misschien heb je er last van dat het gedrag van jouw kind vragen en onbegrip oproept bij de omgeving en heb je het gevoel dat je jezelf (en je kind) moet verdedigen. Misschien vind je het lastig om je kind pijn te zien lijden en voel je zijn pijn mee, elke keer als hij een prik krijgt. Misschien heb je wel ondersteuning in het dagelijks leven, maar is het elke keer een ander gezicht, waardoor je (meer dan andere mensen) moet schakelen. En word je moe van elke keer iemand bij je in huis. Hoe nuttig die zorg ook is die verleend wordt.

Hooggevoeligheid heeft verschillende kanten. Het kan een uitdaging zijn om het in je leven in te passen, vooral als er een groot beroep op je wordt gedaan. Want je wilt niemand teleurstellen. En je wilt het liefst alles zelf doen. Maar kwaliteiten die doorschieten, worden valkuilen. En dan gaan ze je energie kosten. Energie die je hard nodig hebt. Luister in dit webinar mee naar wat hooggevoeligheid is en hoe het je leven kan beïnvloeden. Zowel negatief als positief.

 

Wat wordt er in het webinar behandeld?
In het webinar komen de volgende thema’s voorbij:

  • wat zijn kenmerken van hooggevoeligheid?
  • een HSP en de kwaliteit “zorgen voor”/”zorgen over”
  • Wat komt er kijken bij het opvoeden van een zorgenintensief kind?
  • Wat zijn de valkuilen als je hooggevoelig bent en je hebt een zorgenintensief kind?
  • Hoe hou je rekening met je hooggevoeligheidsvalkuilen?
  • Hoe kun je je hooggevoelige karaktertrekken positief gebruiken bij het opvoeden en ondersteunen van jouw zorgenintensieve kind (en eventuele andere kinderen)?

 

Voor wie is het webinar bedoeld?
Je bent ouder van een zorgenintensief kind. Bijvoorbeeld omdat je kind een (verstandelijke) beperking heeft of een fysieke aandoening. Misschien is je kind autistisch of is je kind hoogbegaafd en maak je je veel zorgen. Zorgenintensief betekent voor mij niet dat je dagelijkse leven moet bestaan uit de zorg voor je kind, maar dat je meer zorgen dan “normaal” hebt over de ontwikkeling of de toekomst van je kind. Verder ben je hooggevoelig/prikkelgevoelig of je herkent je in kenmerken van hooggevoeligheid, maar je wilt jezelf (nog) geen labeltje opplakken.
Natuurlijk kun je het webinar ook volgen als je niet hooggevoelig bent. Misschien ben je ouder van een zorgenintensief kind en wil je kijken of je toch nuttige informatie uit dit webinar kan halen. Wees dan vooral ook welkom. Je herkent dan misschien niet alles, maar wellicht haal je er alsnog tips of herkenning uit.
Is je partner hooggevoelig en jij niet? Ook dan ben je natuurlijk van harte welkom. Het webinar kan ervoor zorgen dat je je partner beter begrijpt en dat beter in staat bent om elkaar te steunen. Want juist als je ouders van een zorgenintensief kind is het belangrijk dat je teamwork goed op orde is.

 

Oké, interessant, maar hoe werkt dat dan als ik het webinar wil volgen?
Het webinar is gratis te volgen. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen. Je krijgt een link via zoom toegestuurd. Je kunt deze link gebruiken om in te loggen op de avond van het webinar. Ik zal zichtbaar zijn tijdens het webinar. Jij als deelnemer houdt je camera en microfoon uit staan. Vragen kun je stellen via de chatfunctie in Zoom. Doe dit ook vooral! Zo kunnen we er een interactieve avond van maken.