In dit webinar neem ik je mee in de wereld van brussen en jonge mantelzorgers. Natuurlijk bestaat DE brus of DE jonge mantelzorger niet. Elke thuissituatie is uniek en elk kind is uniek. Maar vaak lopen brussen en jonge mantelzorgers wel tegen dezelfde soort dingen aan. En vaak lopen ook ouders tegen dezelfde soort vragen aan. Want als je een zorgenintensief kind hebt, dan is het toch logisch dat er meer aandacht naar het zorgenintensieve kind gaat? Of wanneer je als ouder een aandoening of beperking hebt, dan is het toch logisch dat je misschien niet alles kunt in huis en dat je kinderen daar bij helpen?
Veel dingen zíjn ook logisch, maar daar gaat het niet om. Het gaat om herkenning en erkenning van de situatie van je brus of jonge mantelzorger. Niet om het verstand, maar om het gevoel. Natuurlijk kan hij of zij helpen in huis, maar het is fijn als de waardering hiervoor ook benoemd wordt. Vooral als brussen of jonge mantelzorgers hooggevoelig zijn, kunnen zij de zorgrol heel goed op zich nemen en zichzelf wegcijferen. Aan ons als ouder om deze signalen te herkennen en aan onze kinderen mee te geven, dat zij net zo belangrijk zijn als iedereen.
Waar veel ouders tegenaan lopen is dat het soms lastig is om te praten over de vraag dat je brus of jonge mantelzorger wel voldoende aandacht krijgt. Dit kan een gevoelig onderwerp zijn, want het lijkt dan net alsof je dingen verkeerd doet als ouder. Terwijl je zo hard je best doet. We gaan het dus ook niet hebben over wie wat verkeerd doet, want niemand doet iets verkeerd. Maar soms weet je het ook niet. Je kunt ook niet alles weten en je hebt genoeg op je bordje. Maar het feit dat je hier al over nadenkt, betekent dat je je er van bewust bent. Bewust van het feit dat je brus of jonge mantelzorger in een bijzondere situatie opgroeit. En daarmee niet zielig is, maar soms wat extra aandacht verdient. Met die bewustwording is het allemaal nog niet meteen opgelost, maar het is stap 1 naar de oplossing. De situatie met de ziekte, aandoening of beperking van je gezinslid, die los je er natuurlijk niet mee op. Maar wel de manier waarop jullie er als gezin mee omgaan. Schuldgevoelens naar je zorgenintensieve kind of naar je brus zijn heel logisch, maar lossen niets op. Angst dat je het als ouder dus niet goed doet, lost ook niets op. We gaan het deze avond dan ook niet hebben over of jij het als ouder allemaal goed doet. Ik ga er vanuit dat iedereen zijn stinkende best doet. En ga er maar aan staan als ouder met een zorgenintensief kind, als ouder met een aandoening of als partner van een ouder met een aandoening. Het is ook niet niks. Wat we wel gaan doen is kijken hoe brussen en jonge mantelzorgers hun situatie kunnen beleven en wat jij als ouder kan doen om jouw brus of jonge mantelzorger hierbij te ondersteunen.
Wat wordt er in het webinar behandeld?
In het webinar komen de volgende thema’s voorbij:
- wat is een brus of jonge mantelzorger eigenlijk?
- tegen welke dilemma’s lopen brussen en jonge mantelzorgers aan?
- hoe herken je signalen van je brus of jonge mantelzorger?
- welke emoties en overtuigingen komen er bij jou als ouder naar boven als het gaat over aandacht voor je brus of jonge mantelzorger?
- wat kun je als ouder doen om je brus of jonge mantelzorger te ondersteunen?
- welke vertrouwde mensen kunnen jou als ouder helpen?
- bij welke professionals kun je terecht voor je brus/jonge mantelzorger of voor jezelf als ouder?
Voor wie is het webinar bedoeld?
In eerste instantie voor ouders van een brus of jonge mantelzorger. Bijvoorbeeld omdat je een zorgenintensief kind hebt en je het lastig vindt om de aandacht te verdelen over al je kinderen. Of omdat jij of je partner een ziekte, aandoening of beperking hebt/heeft en je kind daar zorgen en vragen over heeft of omdat je kind praktische hulp geeft/moet geven in de dagelijkse handelingen. Tegelijkertijd is het webinar ook waardevol voor mensen om een dergelijk gezin heen. Opa’s en oma’s, ooms en tantes, neven en nichten, sportcoaches, mensen in het onderwijs. Want het geeft veel waardevolle informatie over de dynamiek die in deze gezinnen kan ontstaan door de aandoening van één van de gezinsleden. Ook deze mensen om het gezin heen kunnen tips halen om het gezin te ondersteunen of om een opening tot een gesprek te vinden. Het thema van de week van de jonge mantelzorger is “niet te missen”. Want helaas worden signalen van deze kinderen en jongeren vaak door hun omgeving (school, sport of vrienden) gemist.
Als ouder van een kind met een aangeboren hartaandoening en van twee kinderen zonder aandoening, weet ik tegen welke dingen je aan kan lopen. Welke overtuigingen je als ouder dwars kunnen zitten. En welke emoties er allemaal (liefst tegelijkertijd natuurlijk) bij kunnen komen kijken. Als dochter van een brus en jonge mantelzorger, heb ik ook ervaringen van die kant gezien en weet ik wat voor impact het zelfs tot op volwassen leeftijd nog kan hebben als je broer of zus een aandoening of ziekte heeft. Of hoeveel impact het kan hebben als een ouder sterk op je leunt. In de afgelopen jaren heb ik verschillende brussen en ouders mogen begeleiden op hun pad. Al deze ervaringen neem ik mee in de coachingstrajecten, de workshops en in het webinar.
Oké, interessant, maar hoe werkt dat dan als ik het webinar wil volgen?
Het webinar is gratis te volgen. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen. Je krijgt een link via zoom toegestuurd. Je kunt deze link gebruiken om in te loggen op de avond van het webinar. Mijn presentatie zal zichtbaar zijn tijdens het webinar en ik zal zelf mijn gezicht ook laten zien zodat je weet wie er tegen je praat. Jij als deelnemer houdt je camera en microfoon uit staan. Vragen kun je stellen via de chatfunctie in Zoom. Doe dit ook vooral! Zo kunnen we er een interactieve avond van maken.