Als je een broer, zus of ouder hebt met een aandoening of beperking dan kan het best zijn dat er veel zorgen zijn in huis. Misschien maak je je wel veel zorgen over de gezondheid van je broer, zus of ouder. En misschien moet je ook wel helpen in huis omdat je ouders veel weg zijn met je broer of zus of omdat één van je ouders niet zo goed alles in huis kan doen.
Dat geeft allemaal niet. Dat maakt je niet zielig. Maar het kan er wel voor zorgen dat je misschien moeilijk in slaap komt omdat je je zorgen maakt. Of dat je het moeilijk vindt om kinderen bij je thuis uit te nodigen omdat je je schaamt voor je broer, zus of ouder. Of dat je eigenlijk boos en verdrietig bent als je verjaardagsfeestje niet door kan gaan omdat je broer, zus of ouder ineens naar het ziekenhuis moet. En dat je je daarna schaamt voor je gedachten, want zij kiezen er toch niet voor om naar het ziekenhuis te gaan? Misschien vraagt iedereen vooral aan jou hoe het met je broer, zus of ouder is. En misschien ben jij vooral bezig met hoe anderen zich voelen en niet met hoe je jezelf voelt.
Maar jij bent net zo belangrijk als alle andere mensen. Alle emoties en gedachten die je hebt, die mogen er zijn. En al je dromen ook. De puberteit is de periode om te ontdekken wie je bent. Om te ontdekken wat jouw talenten zijn. Om te ontdekken wat jij leuk vindt om te doen. En dat kan best wel eens ingewikkeld zijn als jouw aandacht vooral gericht is op je familielid dat ziek is. In deze workshop is er even aandacht voor jou!
WAT GAAN WE DOEN IN DE WORKSHOP?
In deze workshop gaan we gebruik maken van een spel, het kompasvinderspel. We gaan aan de slag met vragen die voor jou belangrijk zijn. Wat zijn belangrijke dingen voor jou? Wie wil je graag zijn? Welke uitspraken passen bij jou? Waar word je blij van? Tijdens de workshop werken met de kaartjes uit het kompasvinderspel. Op die kaartjes staan vragen die je laten nadenken over jezelf en uitspraken die wel of niet bij je passen. Ook staan er eigenschappen en kwaliteiten op. Dingen die je misschien gewoon vanzelf goed kan, zoals voor iemand zorgen. Of dingen die je misschien wel kan, maar niet zo vaak doet. Of dingen die je nog niet zo goed kan maar best zou willen leren. De kaartjes laten je nadenken over jezelf en daarover gaan we in gesprek. Je bent samen met andere brussen en jonge mantelzorgers waardoor je herkenning bij elkaar kunt vinden. Ook de anderen snappen waarom het soms makkelijker is om te zorgen voor iemand anders dan om voor jezelf te zorgen.
Tijdens de bijeenkomst vul je een kompasverslag in. De talenten, uitspraken en ontdekkingen die bij jou passen vul je in op je kernkompas. Dit kompas kun je thuis een plekje geven en als herinnering bewaren. Zie het als een landkaart die je er soms bij kan pakken. Op het moment dat je keuzes moet maken (voor je profiel op school bijvoorbeeld) of als je je even niet zo lekker in je vel voelt en je weet niet waarom. Dan kun je je kompasverslag erbij pakken en kijken of je pad nog klopt.
Voor wie:
De workshop is geschikt voor kinderen en jongeren vanaf een jaar of 12. Deze workshop is speciaal bedoeld voor brusjes en jonge mantelzorgers.
Praktische informatie:
Vanwege de corona situatie vinden er op dit moment nauwelijks tot geen fysieke bijeenkomsten plaats, zeker niet voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. De workshop wordt nu online via Zoom gegeven. Zodra je je zoon of dochter hebt aangemeld voor de online workshop krijg je een bevestiging. Na betaling is de aanmelding definitief. Een aantal dagen voor de workshop krijg je per mail een Zoomlink waarop je kind kan inloggen. Per mail krijg je instructies wat je klaar moet leggen. Je krijgt per mail een werkblad die je kunt uitprinten. Superhandig: je hoeft er de deur niet voor uit en je kan dus ook meedoen als je ver van mij vandaan woont!
Kosten:
Je betaalt 25,00 euro voor de fysieke workshop van 90 tot 120 minuten, voor de online variant betaal je 15 euro.
Ja: ik geef mijn zoon/dochter op voor de wat wil ik-workshop!
Er opent dan een scherm waarmee je een mail kan versturen naar mij. Vul de gegevens in de mail even aan zodat ik de gegevens van jou en je kind bij elkaar heb. Mocht de link niet werken, type dan zelf het mailadres info@prikkelpracht.nl in bij je mailprogramma. Bij sommige mailprogramma’s opent het mailsjabloon zich niet namelijk… Vermeld dan in je mail de naam en leeftijd van je kind en op welke datum je kind mee wil doen.
Betaling vindt plaats door het vooraf overmaken van het bedrag. Hierna is de aanmelding definitief. Je kunt hiervoor een factuur krijgen als je wilt. Prikkelpracht behoudt zich het recht voor om de fysieke workshop niet door te laten gaan als er te weinig deelnemers zijn. Dit wordt tijdig aan de deelnemers doorgegeven per mail of whatsapp. Vanwege de coronamaatregelen houdt Prikkelpracht anderhalve meter afstand tot ouders en tot jongeren vanaf 12 jaar. De materialen en de ruimte worden zo goed mogelijk gereinigd vóór de workshop en daarna. Bij verkoudheidsverschijnselen graag afmelden voor de workshop. In dat geval wordt bekeken of deelname aan de workshop kan worden doorgeschoven naar een volgende datum.