Wat moet het worden?

IMG_6389

Zoon (7) is fanatiek aan het graven op het strand. We zien een geul verschijnen, er ontstaat een berg, grote hoeveelheden zand worden verplaatst. “Wat wordt het?” vraagt mijn man. “Weet ik nog niet,” luidt het antwoord.

Wow, is dat een kind van mij? Niet weten wat het moet gaan worden als je ergens aan begint is een antwoord dat niet snel uit mijn mond zal komen. Meestal ben ik van het tegenovergestelde. Ik heb iets in mijn hoofd wat ik wil gaan maken. Dat moet er dan zus en zo uitzien. Het moet dan ook wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ik moet een grappig stukje schrijven. Ik moet een aansprekend verhaal schrijven. Ik moet een sprekend lijkende tekening maken. Ik moet een creatieve foto maken. Ik moet, ik moet, ik moet. En van wie moet ik dat dan?

Alleen maar van mezelf, ik weet het. En het nadeel van al dat moeten is dat het mijn creativiteit en vrijheid juist belemmert. Het gaat me zelfs hinderen om überhaupt te beginnen. Want het wordt toch niet zo mooi als wat ik in mijn hoofd heb, dus bij voorbaat is het dan al “mislukt”. En als ik toch begin ben ik eigenlijk alleen maar bezig met het eindresultaat en niet met genieten van het lekker bezig zijn.

Ik ben jaloers op het antwoord van mijn zoon. Wat een vrijheid om ergens aan te beginnen en nog geen idee te hebben wat het gaat worden. Of om ergens aan te beginnen en maar te zien hoe het gaat uitpakken. Als je niet weet wat het gaat worden, dan kan het ook nooit echt mislukken. Zoals mijn 2-jarige zoon wat lijnen op papier zet en enthousiast roept: “Kijk mama, zonne maakt!” Gewoon beginnen en niet bezig zijn met wat het moet worden. Me niet druk maken om straks, maar genieten van het nu. Ai, daar hebben we een punt. En daar hebben we wel iets waar mijn kinderen mij iets in kunnen leren.

Voor de volgende keer dat ik weer iets creatiefs wil doen, neem ik mezelf voor om het anders te doen. Ik moet gewoon beginnen en moet me niet bezig houden met het resultaat. Ik moet? Oeps …..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.