Ouders

Je onderbuikgevoel zei misschien al een tijd dat er iets was. Er is misschien al veel onderzoek gedaan en nu eindelijk is er een resultaat. Of het komt als een donderslag bij heldere hemel. Er is iets met je kind aan de hand! Dat kan een lichamelijke aandoening zijn: een hartprobleem, een longprobleem, een probleem met maag of darmen, kanker. Het kan ook een psychische aandoening zijn zoals een depressie, ad(h)d, autisme. De diagnose kan een soort van opluchting zijn dat er eindelijk iets aanwijsbaars is, maar kan je ook overvallen.

Hoe dan ook: je moet verder. Hoe ga je verder na zo’n diagnose? Alles draait om je kind, maar jij bent er ook nog. Alleen heb je daar geen tijd en energie voor. Ga er maar aan staan. Misschien is je kind wel ongeneeslijk ziek. Misschien krijg je te maken met veelvuldige artsenbezoeken. Voel je je een halve apotheker met een arsenaal aan medicijnen die je toe moet dienen. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, moet je je kind hierin begeleiden. Hoe doe je dat? Je hebt je eigen angsten en verdriet. Die kun je niet verstoppen. Dat hoeft ook niet, maar je wilt ze ook niet overdragen op je kind. Als partners reageer je misschien verschillend op het nieuws. Blijf je een team, of groei je uit elkaar? Hoe verdeel je praktisch je tijd als je ook nog andere kinderen hebt in je gezin? Hoe ga je om met de buitenwereld die een mening heeft over hoe jij dit allemaal aanpakt? Heb je een netwerk om je heen? Voel je je gesteund? Welke toekomstperspectieven zijn er? Moet je je verwachtingen bijstellen?

Het is niet niks als er iets met je kind aan de hand is. Er komt een oerkracht in je vrij waardoor je diep in het rood kan gaan en toch kan blijven functioneren. Maar ergens moet je ook je angst en je verdriet kwijt. Je gaat door een rouwproces. In het begin krijg je vaak te maken met gevoelens van onmacht, ongeloof, verdriet en angst. Tijdens zware periodes kun je jezelf versteld laten staan van hoeveel bergen je kunt verzetten. Op adrenaline kom je een eind. Verstand op nul, blik op oneindig. Opgeven is geen optie. Maar er komt een moment dat er weer ruimte is voor jou en voor jouw gevoel. Om alles een plek te geven en weer vooruit te kijken.

Waarvoor kun je bij Prikkelpracht terecht?

Wil je aan de slag met:

 • omgaan met de angst om je kind te verliezen
 • omgaan met onbegrip van je omgeving
 • hulp vragen en accepteren
 • grenzen aangeven
 • omgaan met onmogelijke keuzes
 • ruimte geven aan je emoties
 • in contact komen met je gevoel nadat je dit jarenlang hebt weggestopt
 • een goede balans tussen struisvogelen en bezig zijn met de aandoening van je kind
 • ruimte geven aan rouw en acceptatie van de aandoening van je kind
 • het begeleiden van je kind bij het omgaan met zijn aandoening
 • het begeleiden van je andere kinderen
 • leren ontspannen in tijden van spanning
 • in gesprek gaan/blijven met je partner
 • ruimte innemen in contact met alle hulpverleners om je kind heen
 • balans te vinden tussen zorgen voor jezelf en zorgen voor een ander
 • weer tijd en ruimte in te nemen voor jezelf

Als moeder van een zoon met een chronische aandoening ben ik ervaringsdeskundige. Dat betekent niet dat ik weet hoe jij je voelt, maar wel dat ik weet dat er heel veel dingen op je af komen en dat je wereld op z’n kop kan staan.

Loop je even vast in de hectiek of is er eindelijk een beetje ruimte na hectische tijden? Ga niet door tot je instort! Trek op tijd aan de bel, het is nu even tijd voor jou! Neem contact met me op als je het gevoel hebt dat ik de juiste persoon ben om even met je mee te lopen op je pad. Of sluit mijn pagina en kijk verder naar een andere persoon, een hobby of een bezigheid die jou weer in je kracht zet. Kies voor jezelf zodat jij er kunt zijn voor je gezin.

 

Groepsbijeenkomsten

Prikkelpracht organiseert regelmatig groepsbijeenkomsten voor ouders. Bijvoorbeeld thema-bijeenkomsten over een bepaald onderwerp (bijvoorbeeld school en een chronische aandoening). Mocht je idee├źn hebben voor een thema-avond, neem vooral even contact met me op, dan organiseren we een leuke en inspirerende avond.

Ook vinden er workshops plaats. Bijvoorbeeld om eens te focussen op alle kwaliteiten die je in huis hebt en die je in alle hectiek wel eens vergeet. Soms is het prettig om even samen te sparren met andere ouders die in hetzelfde schuitje zitten.

Kijk in de agenda voor thema-bijeenkomsten of workshops voor ouders.

Bewaren

Bewaren