Grootouders

Bij je kleinkind wordt een (chronische) aandoening geconstateerd! Wat een schrik zal dat zijn. En wat een zorgen kun je je maken. Je maakt je niet alleen zorgen om je kleinkind, maar ook om je eigen kind. Dubbele zorgen. Je bent zo dichtbij, maar je staat ook deels aan de zijlijn. Het is je familie, maar niet jouw gezin. Je hebt verdriet en angst voor je eigen kind, maar je weet niet wat je kunt doen.

Woon je ver weg of ben je zelf ook niet meer zo mobiel, dan kun je ook in praktische zin misschien niet voor ze doen wat je zou willen. Misschien voel je je schuldig omdat je zo weinig doet. Of voel je je ongemakkelijk omdat je (schoon)dochter of (schoon)zoon zich lijkt af te sluiten voor jou. Misschien voel je je bezwaard omdat je bang bent dat je je teveel bemoeit met het gezin van je kind. Misschien vraagt je eigen kind wel teveel van je, maar durf je geen nee te zeggen, want je moet ze toch helpen? Je wil je eigen kind niet belasten met ook nog eens jouw angsten, maar bij wie kun jij je eigen angsten en verdriet kwijt? Staat je partner er net zo in als jij of heb je geen partner meer en moet je alles maar alleen dragen?

Het is een hobbelige weg en soms kun je wel wat hulp gebruiken om weer even uit te vinden waar je staat.

We kunnen aan de slag met:

  • het aangeven van grenzen
  • weer in contact komen met je gevoel
  • omgaan met de angst om je kleinkind te verliezen
  • accepteren van keuzes van je eigen kind waar je moeite mee hebt
  • ruimte geven aan je emoties
  • ruimte geven aan rouw en acceptatie van de aandoening van je kleinkind
  • in gesprek gaan/blijven met je partner
  • het begeleiden van je kind bij diens verdriet
  • leren ontspannen in tijden van spanning

Soms kun je best even je reserves aanspreken, maar als je dat altijd moet doen om het een ander naar de zin te maken, dan gaat het ten koste van jou. Als jij je eigen kind wil helpen, geldt net als vroeger toen ze nog klein waren: als jij je niet goed voelt, dan kun je hen ook niet volledig bijstaan. Moeders en vaders moeten goed voor zichzelf zorgen en dat geldt ook voor oma’s en opa’s.

Prikkelpracht geeft geen adviezen over wat je zou moeten doen. Ik wil wel graag met je kijken naar hoe jij je voelt in de situatie en naar wat jij graag zou willen. De oplossing ligt niet bij mij, iedereen draagt zijn eigen oplossing met zich mee. Alleen kun je soms net een steuntje in de rug gebruiken om bij jouw oplossing te komen.