Hoogbegaafdheid

Hoogbegaafd…. Er lijkt wel een taboe op de term te rusten. Ouders voelen zich er niet altijd prettig bij om de term te gebruiken. De omgeving kan er soms vreemd op reageren. Niet iedereen begrijpt wat het inhoudt. Mensen hebben er een beeld bij. Vaak een beeld van een kind dat supergoed kan leren, een soort Einstein die iedereen om de oren slaat met weetjes. Een kind dat fantastisch mee komt op school. Kortom, een supermakkelijk kind. Hoezo zou dit een probleem moeten zijn?

Wat mensen vaak niet beseffen is dat je als hoogbegaafde anders in elkaar zit. Dat je op een andere manier informatie verwerkt. Dat je op een andere manier naar de wereld kijkt. Dat je vaak ook hoogsensitief bent en dat prikkels daardoor extra intens kunnen binnenkomen. Dat je een andere manier van benaderen nodig hebt. Dat je behoefte hebt aan autonomie. Dat je graag wilt weten hoe dingen in elkaar zitten. Dat je een enorm rechtvaardigheidsgevoel hebt en niet goed tegen onrecht en oneerlijke dingen kunt.

Het kan best een uitdaging zijn om je plek in de wereld te vinden als je je soms anders voelt. Omdat je in je hoofd bezig bent met andere dingen dan je klasgenoten. Dan kun je best aan jezelf gaan twijfelen.

Maar wat nu als je ook nog eens een chronische aandoening hebt? Of als je broer of zus een chronische aandoening heeft? Dan kan ook dit heftiger binnenkomen. Dan kan het zijn dat dit nog meer impact heeft. En dan kan het zijn dat je je twee keer anders voelt dan anderen.

Ook voor jou als ouder is dit een extra uitdaging. Want waar komt bepaald gedrag vandaan? Valt je kind slecht in slaap vanwege zijn chronische aandoening of komt het doordat zijn hoofd niet tot rust kan komen? Wat ligt waaraan en in welke hoek zoek je dan ondersteuning? Je hebt misschien te maken met onbegrip van verschillende fronten: mensen weten niet wat het is om dagelijks te maken te hebben met een chronische aandoening. Maar mensen begrijpen ook niet wat het is om één (of meerdere) hoogbegaafde kinderen op te voeden.

Bij Prikkelpracht kun je terecht voor coaching van je hoogbegaafde kind, (zowel je hoogbegaafde kind met aandoening als je hoogbegaafde brus). Ook ouders die (wellicht door eigen hoogbegaafdheid/hooggevoeligheid of die van hun kind(eren)) tegen eigen triggers, verwachtingen en overtuigingen aanlopen kunnen bij Prikkelpracht terecht voor coaching en begeleiding.