Druk

Druk

20160820_131719
“Hebben jullie het ook zo druk? Weten jullie nog wat het is om tijd te hebben? Vind je het ook zo veel zwaarder met 2 kinderen?” Het is inmiddels al weer een aantal jaar geleden. We zijn op bezoek bij een bevriend stel dat ook 2 kinderen heeft in dezelfde leeftijdscategorie. Papa X en mama Y werken ook allebei 4 dagen. Een vergelijkbare situatie dus. In ons dagelijks leven hebben wij soms het idee dat we van voren niet meer weten wat we van achteren aan het doen zijn en wat een opluchting om te horen dat anderen ook hebben!

En zo praten we verder. Dan blijkt dat papa X en mama Y inderdaad allebei 4 dagen werken, maar op dezelfde dag thuis zijn en dat ze allebei dus eigenlijk nog geen vaste dag in de week alleen zijn geweest met 2 kleine kinderen. Ook horen we dat de kinderen 2 dagen in de week naar de opvang gaan en dat op een dag de ouders van papa X komen en op een andere dag de ouders van mama Y. En die passen niet alleen op de kinderen, maar doen ook dingen in het huishouden, koken en ze doen klusjes in de tuin. Verder komt er nog 1 dag in de week een schoonmaakster en worden alle boodschappen gedaan via internet.

Gloep, de opluchting van zojuist maakt plaats voor een stukje ongeloof. Bij ons gaan de kinderen 3 dagen naar de opvang, hebben we allebei een dag alleen met de kinderen (erg leuk, maar toch ook intensief, hoe je het ook wendt of keert), is er niemand die het huishouden voor ons doet (en soms doen we het zelf ook niet, zucht), wordt er op werkdagen pas na 6 uur aan het koken begonnen en eten we dus zelden voor kwart voor 7, gaat de zaterdagochtend vaak al op aan het boodschappen doen en lijkt de tuin soms wel een oerwoud omdat we er gewoon niet aan toekomen. En dan vragen zij aan ons of wij het óók zo druk vinden????

Even speelt de gedachte: hoe kunnen zij het nou druk vinden, wat een luxe hebben ze geregeld! Maar meteen weet ik ook dat het niet eerlijk is om dat te denken. Toen we 1 kind hadden, vonden we het ook druk. Zelfs zonder kinderen vonden we dat we het druk hadden, terwijl ik nu denk: mens, je had zeeën van tijd!

Maar uiteindelijk weet ik dat zelfs als we het zo regelen zoals zij het hebben, dan voelt het nog steeds als druk. Want 4 dagen werken en een jong gezin draaiend houden vergt gewoon de nodige energie. Eerlijk is eerlijk, er kan nog wel de nodige efficiëntie worden toegepast in onze BV “het gezin”. Er kunnen nog strakkere afspraken worden gemaakt. En we kunnen misschien op sommige punten onze trots opzij zetten en wat hulp inroepen. Maar het heeft geen zin om te vergelijken wie het drukker heeft. Als kampioen ‘druk maken om wat een ander vindt’ scheelt het misschien als ik me niet zo bezighoud met hoe druk een ander zijn leven wel of niet vindt. Want uiteindelijk draait het niet zozeer om hoe druk je het hébt, maar vooral om hoe druk je je maákt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je hier in voor de zorg-voor-jezelf-mail. Dan krijg je regelmatig een tip om voor jezelf te zorgen in je mailbox. En dan ben je ook nog als eerste op de hoogte van alle activiteiten die er plaatsvinden. Genoeg inspiratie opgedaan? Dan schrijf je je gewoon weer uit.