Chaos in mijn hoofd

Chaos in mijn hoofd

chaos in mijn hoofd corona

Chaos in mijn hoofd

Je krijgt een griepprik tegen de griep omdat het prettiger voor je lichaam is als je geen griep krijgt. En nu, nu waart er een virus rond waar geen prik tegen is. En waarvan we ons afvragen wat dat met je lijf doet als je het krijgt. Een virus waar weinig over bekend is, maar waar we wel veel over horen. Soms tegenstrijdige berichten. Heel besmettelijk. Zoveel besmettingen, zoveel doden. Als controlfreak kan ik er niet veel mee als we niet weten waar we aan toe zijn. En dat zorgt voor chaos in mijn hoofd.

Een kleine bloemlezing van de gesprekken in mijn hoofd…

Ik moet je beschermen.

Ok, beschermen, maar ten koste van wat? En hoe dan?

Zondag heb je een kinderfeestje, op een plek met veel andere kinderen, hoe houden we het risico op besmetting zo klein mogelijk?

Hoe maak ik je duidelijk dat extra vaak je handen wassen nu belangrijk is?

Hoe maak ik je duidelijk dat je wellicht kwetsbaarder bent dan ‘gezonde’ kinderen zonder je meteen angst aan te praten?

Grmbl, waarom ben je toch zo irritant dwars?! Handen wassen alleen na het buiten spelen op school is niet genoeg!

Misschien moet je maar thuisblijven van het feestje zondag.

Maar ja, je kan ook besmet raken op school. Waar je ook je handen niet extra wast, grrrrr

Zouden de werklui die hier nu de keuken verbouwen toch niets onder de leden hebben? Er was er net één aan het niesen, ik weet niet of die dat netjes in zijn elleboog deed…   

Pfff, ik word paranoia

Ik wil niks meer weten over dat stomme virus, wat schiet ik er mee op om te weten dat er wéér iemand besmet is?

Zou er nog nieuws zijn over het virus? Zijn er nog nieuwe besmettingen?

Man, ik word zenuwachtig van al die berichten van andere hartenmoeders die heel bezorgd zijn. Ik snap ze wel, maar we moeten ons toch ook niet gek laten maken. Bovendien storen ze mij in mijn struisvogelpolitiek….

Nou zeg, zo irritant van die mensen die alles bagatelliseren, maar hallo, mijn kind is toevallig wel net iets kwetsbaarder dan jouw kind ja, snappen ze niet dat wij alerter zijn?

Belachelijk zeg, dat alle zeep en desinfectiemiddel bijna overal uitverkocht is, wat een paniekerig gedoe toch allemaal.

Hmm, laat ik toch maar een extra flesje zeep meenemen. Straks is het bij ons op en heeft geen enkele winkel nog zeep en dan hebben we niks meer.

Je mag toch mee naar het feestje zondag, we kunnen je toch niet in een doosje doen?

Ik geef geen handen meer, dat wordt toch afgeraden, dus ik doe het niet, daar zal niemand raar van opkijken, toch?

Shit, de werklui geven wel handen en ik durf het niet af te slaan. Dan ben ik die overbezorgde moeder weer…

Wat kan mij het nou schelen of ze me een overbezorgde moeder vinden!

Ik mail wel even met organisatie waar ze heen gaan met het feestje, misschien stelt het me gerust als ik weet dat ze een beleid hebben.

Poe, ik was al zenuwachtig met die Mexicaanse griep 10 jaar geleden, maar toen had ik zelf tenminste controle en was je wereld een stuk kleiner. Dan kon ik zelf je handjes wassen als ik dat wilde.

Dit is ergens ook wel makkelijker dan met de Mexicaanse griep. Toen was je pas een baby en moest ons vertrouwen in je lijfje nog groeien. Inmiddels heb je laten zien over best wat weerstand te beschikken, dus we moeten ook gewoon vertrouwen hebben. De kans dat je het krijgt is niet groter, de kans op complicaties àls je het krijgt wellicht wel.

Ik stop gewoon mijn kop in het zand

We kunnen ook niet doen alsof er niks aan de hand is

Oh nee, er is een besmetting vlakbij geconstateerd!

Ik ben zelf niet in risicogebied geweest en ik ken ook niemand die daar geweest is, give it a break!

De broer van een collega komt uit Italië, straks komt het via haar… Of misschien is er op school iemand die iemand kent die …..

Ik betaal wel contactloos, hoef ik mijn pin niet in te toetsen! Scheelt weer een besmettingshaardje.

Wat zou het handig zijn als een ander voor mij zou bepalen dat iets wel of niet mag

Waarom heb ik nog geen mail terug van de organisatie van het feestje?

Veel mensen die complicaties krijgen en overlijden zijn al oud en hadden een onderliggende ziekte waardoor ze minder weerstand en reserve hadden.

Ja, maar is een hartaandoening waar je verschillende keren aan geopereerd bent dan geen onderliggende ziekte? Wat is een ziekte eigenlijk? Zal ik het eens googelen?

Er zijn zoveel hartenkinderen op de wereld, ik heb nog geen nieuwsberichten gehoord over kinderen met hart- of longaandoeningen die massaal bezweken zijn aan dit virus.

Een eindeloze stroom aan gedachten die elkaar willen overtreffen. Die elkaar willen overtuigen. Vermoeiend en het lost niets op.

Ik neem mijn toevlucht tot wat ik laatst leerde bij de haptotherapie: voel. Als de discussie in mijn hoofd te groot wordt, probeer ik in mijn lijf te zakken. Ik voel mijn billen op de stoel. Mijn voeten op de grond. Mijn vingers op het toetsenbord. Ik voel tocht langs mijn benen. En ik voel automatisch mijn ademhaling zakken. Die blijkbaar hoog zat zonder dat ik het merkte.

De eindeloze discussie levert me niets op, behalve twijfel. “Doe wat goed voelt”, zeggen we dan tegen elkaar als lotgenoten. Maar je weet alleen wat goed voelt, als je weer gaat voelen. Adem in, adem uit. En zak in je lijf. Even uit dat drukke hoofd. Voel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je hier in voor de zorg-voor-jezelf-mail. Dan krijg je regelmatig een tip om voor jezelf te zorgen in je mailbox. En dan ben je ook nog als eerste op de hoogte van alle activiteiten die er plaatsvinden. Genoeg inspiratie opgedaan? Dan schrijf je je gewoon weer uit.